Taal/Language:  Nederlands  English  

Glossary

Er wordt voor uw gemak gewerkt aan een verklarende woordenlijst. Deze lijst wordt continue bijgewerkt met bij de producten voorkomende woorden. Indien er woorden ontbreken, verneemt Bijoux Monique dit graag van u.

Albast: een marmerachtige kalksteen die als knollen in de grond voorkomt. Het bestaat uit niet helemaal uitgekristalliseerd gips en komt uit Volterra, Toscane, Italië en wordt over de gehele wereld geëxporteerd.

Anodiseren/geanodiseerd (van metalen ringetjes): oppervlaktebehandeling voor metalen als aluminium, titanium en niobium te voorzien van een oxidelaag. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast.

AB glans/coating: glans die op bepaalde (Swarovski) steentjes en –kralen zit. AB staat voor Aurora Borealis en betekent noorderlicht of poollicht. De coating geeft een soort olie-achtige glas (denk aan een zeepbel) die bij het bewegen van de kraal telkens veranderd.

Argentium Sterling Zilver: een gepatenteerde handelsnaam voor een metaallegering dat bestaat uit germanium. Deze metaallegering vervangt een gedeelte van het koper (koper is normaal de resterende 7,5% van het Sterling Zilver 92,5% of 925). Germanium is een hard, grijs-wit, kristalachtig, semi-metalliek element. Het behoort tot dezelfde chemische familie als carbon, siliconen, tin en lood. Argentium Sterling Zilver bestaat uit 92.5% zilver, 6.3% koper and 1.2% germanium. De toevoeging van germanium aan zilver maakt dat het zilver beter smeedbaar is, zonder vlekken. Bovendien blijft Argentium Sterling Zilver aanzienlijk langer mooi dan gewoon Sterling zilver.

Barok (parel): komt van het Portugese “barocco” wat onregelmatig gevormd(e parel) betekent.

BM Metal Slider:(zie leerschuiven)

Buckle: gesp (sluiting) ten behoeve van riem.

Cabochon: Halfronde slijpvorm (zonder facetten) van (edel)stenen.

Cartierslot of lobsterslot: sluiting voor ketting of armband. Zie verder: karabijnslot.

Cateye(s): ofwel kattenogen; zo genoemd omdat er bij beweging van de steen/kraal een verticale streep over de steen beweegt. Dit doet aan kattenogen denken.

Chainmaille/Chainmail/Mail: Allen zijn juiste benamingen voor deze techniek die reeds in de middeleeuwen werd toegepast (maliën). Ringetjes worden verwerkt in speciale patronen (weaves genaamd). De ringetjes zijn er in verschillende maten en materialen, zoals aluminium, RVS, koper, brons, zilver enz. De aluminium ringetjes zijn er ook nog eens in diverse kleuren, zodat een vrolijk, lichtgewicht sieraad wordt verkregen.

Chaton: strassteen met een kegelvormige onderkant, die toeloopt in een punt.

Chessbord (schaakbord): zo genoemd omdat de steen (en daarmee de schittering) uit allemaal v(l)akjes bestaat.

Choker: een aan de hals aansluitend of omsluitend sieraad.

Cloisonné (kralen): techniek van emailleren waarbij gebruik wordt gemaakt van een plaat waarop (edel)metaaldraden zijn gelast die vakjes (in elke gewenste vorm) vormen; deze vakjes zijn met email opgevuld.

Craquelé: gebarsten, grof netwerk van fijne barstjes.

Crinkle: van het Engelse "to wrinkle or curl" dat letterlijk "rimpelen of krullen" betekent. In de kralentechniek wordt dit toegepast op staaldraad om zo een rimpel-/krullerige ketting te verkrijgen.

Dichroic (glas): Verschillende uiterst dunne laagjes van verschillende metalen (goud, zilver, titanium, chroom, aluminium, zirkonium, magnesium, silicone) worden op de oppervlakte van het glas aangebracht. Het glas wordt daarna onder extreme temperaturen vacuüm in een oven gebakken. De ontstane plaat van Dichroic glas kan dan samengesmolten worden met ander glas in meervoudige baksels. Bepaalde golflengtes van licht zullen of door het glas heen schijnen of er door worden gereflecteerd, waardoor een reeks kleuren zichtbaar wordt. Als gevolg van variaties in het verhittingsproces kunnen individuele resultaten nooit precies worden nagebootst; elk stukje versmolten Dichroic glas is uniek en 2 stukjes zijn nooit volledig hetzelfde.

Donut(-kralen): kralen die niet rond, ovaal of langwerpig zijn, maar breder zijn dan dat ze hoog zijn. In de vorm van een soort donut dus.

Epoxy: Dit is een door verhitting hard wordende kunsthars die gekleurd kan worden. Epoxy wordt bijvoorbeeld aangebracht op hangers en bedels.

Facet (geslepen): plat geslepen (of geperste) oppervlakten van een kraal, metaal of gesteente. Hierdoor ontstaat optimale breking en weerkaatsing van het licht.

Filigree/filigrain: draadwerk van fijn zilver(kleurig) of goud(kleurig) draad.

Fimo (kralen): fimo is een kunststof boetseerklei die wordt afgebakken in de oven. Toepassingen voor sieraden zijn bijvoorbeeld kralen, hangers e.d.

Foliekralen: gekleurde, doorzichtige kralen met een (zilver)foliekern in de binnenkant van de kraal.

Gecoat staaldraad: dun en soepel staaldraad met nylon coating om kralen aan te rijgen.

Goudsteen: een door mensen gemaakte steen.
In de 16e eeuw hielden monniken in het noorden van Italië zich bezig met alchemie. Bij hun pogingen om goud te maken ontstond de goudsteen. De steen bevat koper-deeltjes die schitteren wanneer je de steen beweegt. Goudsteen geeft een prachtige schittering in alle lichtbronnen.

Hematiet: Mineraal dat voornamelijk bestaat uit ferri-oxidekristallen (ijzer(III)oxide).

Hanger: opvallend middelpunt (eye-catcher) van je sieraad of in combinatie met meerdere hangers in een sieraad verwerkt.

Jasseron: Metalen schakelketting verkrijgbaar in diverse kleuren en metalen en verschillende diameters.

Kapittelslot of Toggleslot: sluiting voor ketting of armband, die bestaat uit een open vorm (rondje) en een metalen stokje. Als je het kapittelstokje door het rondje steekt, blijft de ketting/armband vastzitten.

Karabijnsluiting: sluiting voor ketting of armband welke lijkt op een karabijnhaak, dus langgerekt rond met beweegbare sluiting.

Keramiek (kraal): gemaakt van klei/aardewerk.

Kettelen: techniek waarbij kettel- of nietstiften, met één of meerdere kralen, aan elkaar geschakeld worden tot bijvoorbeeld een ketting of armband.

Kettelstift of Oogjesstift: metalen draad (stift) met een open oogje aan het uiteinde. Het andere uiteinde van de stift kunnen één of meer kralen worden aangeregen, waarna er met een tangetje een oogje aan het uiteinde wordt gemaakt. Hierdoor kunnen de kettels aan elkaar geschakeld worden. Kettelstiften zijn er in diverse metalen, kleuren, lengtes en doorsneden.

Kiltspeld: Speld die traditioneel gedragen wordt op schotse rokken. Nu ook als sierspeld gedragen op bijvoorbeeld revers van colbert, jas of blouse.

Kralenkap(je): soort afdekdopje dat kan worden gebruikt aan het uiteinde van bijvoorbeeld een ketting waar meerdere draden samenkomen voor de sluiting. Ook kan een kralenkapje puur ter decoratie van kralen dienen.

Leerschuiven of Schuifkralen/-ornamenten: Metalen schuifkralen die op leren banden/veters of bijvoorbeeld (wax)koord worden geschoven tot een sieraad. Bekend van o.a. Josh. Er is ook goedkoop namaak op de markt van ander materiaal. Bijoux Monique werkt uitsluitend met metalen van hoogwaardige kwaliteit.

Leerveter: ronde of platte leren, al dan niet suède, veters. Verkrijgbaar in diverse kleuren en diktes of breedtes. Je kunt er kralen op rijgen met een groot gat, je kunt de veters knopen of gebruiken ter versiering van het sieraad.

Luster(kralen): Letterlijk: glans. Luster is de naam voor de vloeistof die na de stook een iriserende, parelmoerachtige glans aan keramiek geeft.

Macramé: knooptechniek, vooral bekend uit de jaren 70, waarbij gebruik gemaakt wordt van gekleurd draad, (wax)koord of (leer)veter.

Magic Beads/3D beads: Kraal die in meerdere lagen wordt opgebouwd, waardoor een 3D effect ontstaat.

Metallic of Metalliek: Metaalachtig (metaalachtige glans).

Metallic. Metallook of Metaallook: Hanger of kraal bijvoorbeeld van kunststof gemaakt, lijkende op metaal.

Multicolor: veelkleurig.

Nietstift of Eindstift: metalen draad (stift) met een platte kop aan één uiteinde (soort spijker). Er kunnen één of meerdere kralen op worden geregen, waarna een oogje aan het uiteinde wordt gedraaid met een tangetje. Het verkregen hangertje dient ter versiering van een sieraad, bijv. oorbel, ketting of armband.

Nylondraad of Vissersgaren: een extra stevig soort draad. Minder sterk dan gecoat staaldraad.

Opaliet: Synthetische opaal, soort glas. Ten onrechte soms Maansteen genoemd.

Parelmoer: onderdeel van de schelp van de weekdieren,

Rijgen/geregen: meest toegepaste techniek bij het maken van sieraden. Stuk voor stuk aanbrengen van kralen op draad, veter of koord tot bijvoorbeeld een sieraad als ketting of armband.

Rivoli: rivoli stenen zijn puntvormig aan de bovenkant in tegenstelling tot gewone similistenen. Ze hebben hierdoor een andere schittering.

Rocailles: hele kleine kraaltjes in platte donutvorm.

Rozenkwarts: is een kwarts variëteit. De kleur varieert van donkerroze tot heel licht, doorschijnend roze. Rozenkwarts genoemd naar de roze kleur is vaak gebarsten en meestal iets troebel. Rozenkwarts wordt al lange tijd als edelsteen bewerkt.

Simili- of puntsteen: (zie: chaton)

Spang: Stijve metalen ketting of van dik, stevig staaldraad met (gekleurde) nyloncoating.

SPL (SilverPLated): verzilverd.

Staafkralen: smalle, langwerpige staafjes. Staafkralen zijn er in verschillende kleuren en lengtes.

Sterling zilver (925):
Sterling zilver is 92.5% (925) zilver en 7.5% andere metalen, gewoonlijk koper. 100% Zilver is te zacht voor het maken van sieraden, vandaar dat er koper wordt toegevoegd om het product te verharden. Mede hierdoor verkleurt Sterling zilver uiteindelijk en krijgt een antieke uitstraling.

Strassteentje: namaak juweelsteentje van geslepen acryl of glas. Strassteentjes zijn er in diverse maten en kleuren.

Swarovski (stras)stenen: Glas waaraan in zekere mate lood is toegevoegd mag kristal heten. Volgens Europese regelgeving moet kristal meer dan tien procent loodoxide bevatten. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het hoog loodkristal zoals Swarovski (circa 32 procent lood). Hoe hoger het loodgehalte hoe hoger de brekingsindex. Een materiaal met een hoge brekingsindex vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum. Swarovski kristal is er in vele verschillende vormen, kleuren en maten.

Toggle sluiting: Sluiting voor ketting of armband bestaande uit een vorm (rondje) en een stokje (kapittel). Wanneer het stokje rechtstandig door het rondje word gestoken en daarna overdwars gedraaid, sluit het slot en kan niet opengaan.

Tonslot: draaislotje. Slotje met schroefdraad. Het slotje wordt geopend/gesloten door beide delen tegendraads te draaien.

Trosje:
groepje op elkaar afgestemde kralen of hangertjes die dicht tegen elkaar hangen.

Turkoois:
groene, geelgrijze, lichtblauwe, maar typisch blauwgroene turkoois heeft een wasglans en een vaal blauwwitte streepkleur. Het mineraal turkoois is genoemd naar "Turkije", het land waar het via passeerde toen het mineraal voor het eerst Europa bereikte. De kleur turquoise (spreek uit: turkwaas, ook cyaan genoemd) is genoemd naar dit mineraal. Turkoois wordt voornamelijk gevonden als secundair mineraal in koper-ertsen.

Unakiet: een veranderde graniet bestaande uit roze orthoklaas veldspaat, groen epidoot, en in het algemeen kleurloos kwarts. Het bestaat in verschillende tinten van groen en roze en is meestal gevlekt uiterlijk.

Veerring: simpele, ronde sluiting voor ketting of armband.

Waxkoord:
rond, enigszins stug koord dat geknoopt kan worden tot een sieraad. Het heeft de uitstraling van een leren veter.Bron:
Wikipedia; Mijn woordenboek; Trend.